Het logo van Elnagh

Aesculaap"Is dat een dokterscamper?", vragen mensen soms. En dan wijzen ze op de slang in het logo van Elnagh. Die slang doet denken aan een aesculaap, een symbool dat artsen vaak op de voorruit van hun auto hebben en ook wel wordt gebruikt in logo's van bedrijven en organisaties in de medische sector. Dit oude Griekse symbool bestaat uit een slang die rondom een staf draait.

In het logo van Elnagh ontbreekt de stok en is alleen een kronkelende slang te zien. In de bek van de slang bevindt zich de letter 'E' van 'Elnagh'. Voor de oorsprong daarvan moeten we naar Milaan. Daar liggen de wortels van Elnagh. De slang is namelijk een bekend Milanees symbool.

wapenschild huis visconti 220Die informatie staat op Wikipedia in het artikel over het automerk Alfa Romeo. Dat merk heeft in het logo dezelfde kronkelende slang. Volgens de informatie op Wikipedia is het logo van Alfa Romeo in 1910 ontworpen door Romano Cattaneo in opdracht van het toen nieuwe Milanese automerk Alfa. Het logo van Alfa is opgebouwd uit twee Milanese symbolen: links een rood kruis op een witte achtergrond en rechts een slang. Dat is de slang van het geslacht van de Visconti's. De familie Visconti bestuurde Milaan van 1277 tot 1447, vanaf 1395 met de adellijke titel 'Hertog van Milaan'.

In het wapen van de familie Visconti steekt er iemand uit de bek van de slang. Deze slang met iemand in de bek wordt een biscione genoemd. In plaats van een slang wordt ook wel gesproken over een draak. Er is ook de opvatting dat de man niet door de draak wordt opgegeten, maar juist uit de bek van het monster tevoorschijn komt.

Dit Milanese symbool wordt behalve door Elnagh en Alfa Romeo ook gebruikt door Mediaset, het mediabedrijf van Silvio Berlusconi (maar dan met een bloem uit de bek van de slang) en voetbalclub Inter Milan.

Zo verwijst de slang in het logo van Elnagh naar een stukje historie. De link met Milaan is inmiddels ook geschiedenis voor wat betreft de productie van Elnagh campers. Die productie is alweer enkele jaren uit de regio Milaan verplaatst naar Toscane. Daar worden Elnagh campers, met andere merken van de SEA-groep (McLouis en Mobilvetta), gebouwd in Poggibonsi. Daar bevinden zich binnen een straal van enkele kilometers trouwens meer productielocaties van Italiaanse merken, zoals Roller en CI, Rimor, Giottiline en Laika. Men spreekt daar wel van Camper Valley. SEA heeft daarnaast in 2015 ook een nieuwe fabriek in gebruik genomen in Montone (Umbrië). Daar worden van Elnagh vooral de Baron-modellen gebouwd.

In het logo van Elnagh heeft overigens niet altijd een slang gezeten. Dat is te zien in het onderstaande overzicht van logo's sinds 1950.

elnagh logo historie 600

De geschiedenis van Elnagh in vogelvlucht

  •  

  •  

  •  

  •  

  •  

  •