Camper gekocht en dan?

Hieronder vindt u handige informatie over wat u moet regelen als u een camper hebt gekocht.

Overschrijven
Voor het overschrijven of op naam zetten van de camper hebt u een documentnummer en de tenaamstellingscode van de camper nodig. Wanneer de camper nog actief geregistreerd staat, gebruiken we daarvoor de kentekencard en een afzonderlijke tenaamstellingscode. Wanneer de camper in onze handelsvoorraad zit, wordt daarvoor een tijdelijk documentnummer aangemaakt en daar staat dan ook de tenaamstellingscode bij.

U ontvangt het documentnummer en de tenaamstellingscode in de regel nadat de camper is betaald. Wanneer dat bij aflevering gebeurt, gaan we voor het overschrijven van de camper naar een nabijgelegen kentekenloket of een PostNL punt waar kentekens worden overgeschreven. Dat kan niet bij alle PostNL punten. U dient zich bij het tenaamstellen van de camper te legitimeren, bijvoorbeeld met uw rijbewijs.

Wanneer de camper al eerder is betaald, kunt u deze zelf al voor de dag van afleveren op uw naam zetten. Daarvoor sturen we u dan de benodigde documenten toe. U kunt daarmee naar een kentekenloket of PostNL punt in uw omgeving gaan. Klik hier om een kentekenloket in uw omgeving te vinden.

U kunt de camper ook online bij de RDW op uw naam zetten. Dan hoeft u er de deur niet voor uit. U hebt daarbij o.a. een DigiD app op uw mobiele telefoon nodig. Klik hier voor meer informatie over online overschrijven.

Verzekeren
Vanaf de dag dat de camper op uw naam komt te staan, dient u bij de camper een verzekering voor in ieder geval de wettelijke aansprakelijkheid (WA) te hebben.

Wij adviseren om uw camper te verzekeren bij een gespecialiseerde camperverzekeraar. Twee grote verzekeraars zijn Aveco en de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC).

Motorrijtuigenbelasting

Als de camper op uw naam staat, bent u motorrijtuigenbelasting verschuldigd. U hoeft daar niets voor te doen. U krijgt automatisch een aanslag van de Belastingdienst.

Voor een camper die particulier gebruikt wordt, geldt echter een bijzonder tarief, het zogenaamde kwarttarief. Een camper is voor de wet gewoon een personenauto van bijna of helemaal 3.000 kg. Daarbij hoort een belastingtarief van zo'n 3.800 euro per jaar. Maar door toepassing van het kwarttarief wordt dat 950 euro per jaar.

Dat kwarttarief dient u wel bij de Belastingdienst aan te vragen. Als u niets doet, wordt u gewoon voor het volle bedrag aangeslagen. Voor het aanvragen van het bijzonder (kwart)tarief kunt op de website van de Belastingdienst een formulier downloaden. Klik hier voor info en om naar het formulier te gaan.